Storing automatische poort: erg vervelend

Een automatische poort is het toppunt van gemak. Als u naar uw werk rijdt, of thuis komt, kunt u gewoon lekker in de auto blijven zitten. Vooral bij naar weer is dat uitermate prettig.

Een professioneel gemonteerde automatische poort die goed is onderhouden, is uitermate betrouwbaar. Maar helaas, elk mechanisch apparaat kan storingen vertonen.  Ook uw automatische poort.

Hieronder bespreken we 6 storingen aan uw automatische poort die u makkelijk zelf kunt oplossen die we in de praktijk tegen zijn gekomen. In sommige gevallen kunt u dit zelf doen, ook als u geen verstand van techniek heeft. Daardoor is de storing sneller verholpen.

Storing automatische poort

Storing automatische poort #1 De automatische poort maakt een raar geluid

Een automatische poort maakt altijd wat geluid bij het openen of sluiten. Na een paar dagen bent u gewend aan dit geluid, u kent het door en door. Als de poort ineens een ander geluid geeft, bijvoorbeeld gaat piepen of lijkt te schuren, is er meestal iets aan de hand.

Geluid ontstaat doordat onderdelen tegen elkaar komen. Een vreemd geluid kan dan ook duiden op slijtage of op een defect onderdeel, bijvoorbeeld een van de lagers. Wacht niet te lang met herstel. Want hoe langer u wacht, hoe langer de onderdelen extra snel slijten.

Door het versleten onderdeel te vervangen, is het probleem de wereld uit. Wanneer u uw automatische poort goed hebt laten onderhouden zal het gros van de problemen hiermee verholpen zijn. Maar als er al een tijdje geen onderhoud meer is gepleegd, kan het nodig zijn de automatische poort een revisie te geven. De poort wordt dan uit elkaar gehaald, en van nieuwe onderdelen voorzien.

Storing automatische poort #2 Beestjes en planten

De meeste automatische poorten maken gebruik van een bewegingsmelder. Dat is erg handig. Het nadeel is wel dat sensoren niet werken wanneer ze afgedekt zijn.  Insecten en andere beestjes kunnen de bewegingsmelder het zicht ontnemen, waardoor de poort niet meer automatisch opent.  Ook mos of klimplanten kunnen de werking van de automatische poort belemmeren.

Door de sensoren te reinigen met een vochtige doek en mos en planten te verwijderen is dit probleem in een handomdraai opgelost.

 

Storing automatische poort#3 Stroomstoring

Een automatische poort is elektrisch. Als de stroom is uitgevallen, zal de poort niet werken. Kijk in de meterkast of er een zekering is gesprongen. Door de zekering weer terug te schakelen, zal de automatische poort weer werken. Pas op: valt de stroom regelmatig uit wanneer u de poort gebruikt? Dan kan er een probleem zijn met uw bedrading. Schakel een elektricien of onderhoudsmonteur  in om het probleem op te sporen en te verhelpen.

Afstandsbediening-Elektrische-Poort

Storing automatische poort #4 Een niet werkende afstandsbediening

Werkt uw automatische poort op basis van een afstandsbediening? Dan moet ook deze goed onderhouden worden. Zorgt u altijd goed voor de afstandsbediening, maar merkt u dat deze steeds minder goed functioneert? Geen zorg. In bijna alle gevallen is dit een teken dat de batterijen aan vervanging toe zijn.

 

Storing automatische poort #5 Obstakels in de rails

Merkt u dat uw automatische poort een beetje hobbelt wanneer deze opent of sluit? Of blijft hij altijd op hetzelfde punt steken? Dan is de kans groot dat er wat in de geleiderail van uw poort zit; steentjes en stokjes kunnen de soepelheid van uw poort danig beperken. Veeg de rails van uw automatische poort daarom regelmatig schoon.

 

Storing automatische poort #6 handmatige bediening

Wist u dat automatische poorten ook altijd een handmatige bedieningsmogelijkheid hebben? Soms schakelt een poort uit zichzelf over naar handbediening. Dat kan gebeuren wanneer de batterijen van de afstandsbediening leeg zijn, of wanneer er in het aansturingsmechanisme van de poort iets defect is.

Lijkt uw poort hier last van te hebben? Vervang dan eerst de batterijen van uw afstandsbediening voordat u een monteur inschakelt.

Een groot deel van de storingen waarvoor onze monteurs worden ingeschakeld blijken met één van de zes hierboven genoemde zaken samen te hangen. De kans is dus groot dat u het probleem eenvoudig zelf kunt oplossen. Komt u er toch niet uit? We staan altijd klaar om u te helpen.

Chat openen
1
Mocht u vragen hebben, stuur gerust een berichtje.