Een elektrische deur is een handige en gebruikersvriendelijke manier om het binnenklimaat van uw pand aangenaam te houden, maar hoe werkt een elektrische deur? Doordat de deur automatisch opengaat wanneer er iemand aankomt, staat hij niemand in de weg. Ook gehandicapten, zoals rolstoelgebruikers, kunnen dankzij een elektrische deur makkelijk zelf toegang tot het gebouw krijgen.

Wind, regen en andere weersinvloeden worden echter buiten gehouden, waardoor het binnen behaaglijk warm (of koel) blijft.

Sommige elektrische deuren dragen ook bij aan de toegangsregulering. Aan de hand van een toegangspas, of een handscanner, bepaalt de deur of iemand toegang krijgt tot de ruimte.

Elektrische Deur

Hoe ziet de elektrische deur dat er iemand aan komt?

Elektrische deuren zoals een automatische schuifdeur gebruiken sensoren om te bepalen of en wanneer de deur geopend moet worden. Er zijn verschillende sensoren die veel worden gebruikt.

Optische sensor

De meeste elektrische deuren gebruiken een bewegingsmelder of optische sensor om te “zien” dat er iemand aan komt. Om goed zicht te hebben op het looppad, worden de sensoren aan de zijkanten van de deur gemonteerd.

Druksensor

Sommige elektrische deuren maken ook gebruik van een druksensor. Deze sensor wordt voor de deur in de vloer aangebracht en fungeert als een soort weegschaal. Wanneer deze druksensor een gewicht meet dat hoger is dan een bepaalde drempelwaarde, is dit een signaal om de deur te openen.

Ook in de deur zelf zijn druksensoren aangebracht. Doordat de sensoren onverwachte weerstand waarnemen bij het sluiten van de deur, weet de automatische deur dat er iets of iemand tussen de deuren zit. De deuren gaan dan automatisch weer open.

Infrarood sensor

Veel deuren maken gebruik van een infraroodsensor als voornaamste manier om mensen waar te nemen. Qua werking lijkt de infraroodsensor op de optische sensor, maar de infraroodsensor werkt niet optisch, maar op temperaturen. Omdat mensen beduidend warmer zijn dan de omgeving ziet de infraroodsensor een persoon als een warme plek en weet de elektrische deur dat hij moet openen.

 

Bewegingsmelder

Een bewegingsmelder maakt gebruik van ultrasoon geluid. De werking doet denken aan vleermuizen. Zoals bekend weten vleermuizen hun weg te vinden door gebruik te maken van echolocatie.

Op ongeveer dezelfde wijze zendt een bewegingsmelder een ultrasoon geluidssignaal uit. Dit signaal wordt door objecten in de omgeving weerkaatst. Wanneer een persoon de deur nadert,  neemt de sensor waar dat de geluidssignalen op een andere manier weerkaatst worden  en zal de deur zich openen.

 

Het openen en sluiten van de elektrische deur

De sensor is verbonden aan het startmechanisme van de deur. Zodra de sensor ziet dat er iemand aankomt, geeft deze de deur een signaal: “Open de deur”. Dit signaal zet de tandwielen  (het aandrijfmechanisme) in werking. Het aandrijfmechanisme gebruikt een rubberen riem om de deuren in beweging te brengen.

Afstandsbediening

Soms is het wenselijk dat een deur niet voor elke voorbijganger opent. Een afstandsbediening biedt dan uitkomst. Voor de veiligheid wordt meestal gebruik gemaakt van een specifieke frequentie, die voor elke elektrische deur of elektrische poort verschillend is.

Veiligheidsmaatregelen bij elektrische deuren

In 1983 was de film “De Lift” een groot succes in de Nederlandse bioscopen. Om te voorkomen dat een elektrische deur per ongeluk slachtoffers maakt, zijn verschillende maatregelen genomen die voorkomen dat mensen niet bekneld raken.

Elektrische deuren worden standaard uitgerust met de eerder genoemde weerstandssensor. Als er iets of iemand tussen de deuren zit, zorgt dit dat de schuivende deuren weerstand krijgen. De sensor voelt dit en vertaalt dit in een signaal dat de deur weer moet openen. Dit zorgt ervoor dat mensen, ook in het ergste geval, met de schrik vrijkomen.

Een andere maatregel is dat deze deuren worden uitgerust met verschillende soorten sensoren. Er is dus altijd een sensor die het overneemt wanneer de primaire sensor het laat afweten.

Dankzij deze maatregelen zijn elektrische deuren handig, gebruikersvriendelijk en altijd veilig!

Chat openen
1
Mocht u vragen hebben, stuur gerust een berichtje.